top of page
Anneke Vat - GG221208 Gerco Murre 18_edited.jpg

Kettingzaagkunst

WAT IS HET

Anneke Vat - GG221208 Gerco Murre 17.jpg
Volgt u mij al op sociale media?
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

Wat is kettingzaagkunst

Als De Zeeuwse Kunstenaar maak ik de houten sculpturen met kettingzagen met verschillende carvingbladen. Afhankelijk van de opdracht kies ik de houtsoort. Daarna ga ik aan de slag met het ontwerp. Zo nodig maak ik een schets en soms ook foto’s, die ik bij me hou als richtlijn tijdens het zagen. Na het werk met de kettingzaag wordt er met behulp van handtools aan de details gewerkt. Wanneer het sculptuur klaar is kan het behandeld worden met olie om vergrijzing tegen te gaan.

 

Het sculptuur is gemaakt van een vers gekapte boomstam. Dit betekent dat het leeft en dat het weer en klimaat invloed heeft op het hout. Zet als het mogelijk is het beeld in een schaduwrijke plaats, zeker bij seizoenen met veel temperatuurschommelingen en probeer voor wat luchtcirculatie onder het beeld te zorgen. U kunt het beeld bijvoorbeeld wat verhogen door er enkele steentjes onder te leggen. Er kunnen wat scheuren ontstaan. Dit hoort bij het natuurlijke proces van het hout.

HET PROCES IN BEELD

image00009.jpeg

De drie stappen

Er zijn drie belangrijke stappen in het proces van het maken van een sculptuur. Het ontwerp van het sculptuur, het maken van het sculptuur en als laatste de afwerking van het sculptuur. 

Deze drie stappen zijn in beeld gebracht!
 
Gerco Murre Boomverzorging, kettingzaagkunst Zeeland

01

Ontwerp

Het ontwerp wordt in overleg met de klant gemaakt. Als het een ontwerp betreft van bijvoorbeeld een huisdier, dan kan ik langs komen om foto’s te nemen uw dier en eventueel ter plaatse de schets maken met uw inbreng. Het ontwerp en de foto’s worden tijdens het zagen er steeds bijgehouden, zodat het resultaat het meest in de buurt komt van de schets/foto’s.

02

Beeldhouwen

Het beeldhouwen/zagen wordt gedaan met drie verschillende zagen met verschillende carvingbladen. Het hele proces neemt meestal één tot twee dagen in beslag. In de laatste uren werk ik aan de details, zo nodig ook met handtools voor de kleinere details. De klant heeft de mogelijkheid om te komen kijken wanneer ik aan het zagen ben en kan ook, wanneer gewenst, foto’s ontvangen van het proces.

Gerco Murre Boomverzorging, kettingzaagkunst Zeeland
Gerco Murre Boomverzorging, kettingzaagkunst Zeeland

03

Afwerking

De afwerking van het beeld bestaat uit het oliën van het beeld. Dit dient als bescherming en helpt vergrijzing tegen te gaan. Ik doe dit zelf drie keer per beeld. Ik kan olie meegeven aan de klant, zodat hij/zij dit later ook nog aan kan brengen, wanneer dit nodig is. Maar de drie lagen olie voldoen vaak voor een hele tijd. Ik lever het sculptuur altijd zelf bij de klant aan huis!

PORTFOLIO

Afbeelding van WhatsApp op 2023-07-08 om 11.39.21.jpg

Gevarieerde opdrachten

Er zijn al verschillende mooie opdrachten voorbijgekomen. Zowel voor bedrijven als voor particulieren. Hierbij kunt u denken aan het maken van een huisdier of een onderdeel uit een bedrijfslogo wat groot nagemaakt is als eyecatcher voor het bedrijf. Maar ook bijvoorbeeld een dier uit het bos langs wandelpaden bij Staatsbosbeheer. Enkele sculpturen kunt u zien in onderstaand portfolio.
bottom of page